Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over de behandeling, beugels, kosten of afspraken, hebben we voor je op een rijtje gezet.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan telefonisch of per e-mail contact op met de desbetreffende praktijk.
Algemene vragen beugelbehandeling
Wat is de beste leeftijd voor een beugel?
Een beugelbehandeling is mogelijk op iedere leeftijd. Heel soms worden kinderen van 7 of 8 jaar al behandeld als ze verkeerd dichtbijten. De meeste kinderen worden behandeld tussen de 10 en 14 jaar. De startleeftijd hangt af van de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken. Om te bepalen wanneer iemand het best kan starten met een behandeling, zien we je kind graag als deze in groep 7 zit van de basisschool. Ook als volwassene kun je met een beugel een regelmatig gebit krijgen. Dat kan tot op hoge leeftijd, zolang je gebit en de mond gezond zijn.
Moeten alle tanden gewisseld zijn voordat ik kan starten met een beugelbehandeling?
Dat is niet altijd nodig. Een overbeet kunnen we al corrigeren als het melkgebit nog niet helemaal gewisseld is. Tanden rechtzetten met een blokjesbeugel kunnen we pas doen als de meeste melktanden zijn gewisseld.
Hoe lang duurt een beugelbehandeling?
Een beugelbehandeling bij kinderen duurt gemiddeld 2 tot 2,5 jaar. Bij volwassenen kan de behandeling afhankelijk van de afwijking 6 maanden tot 2 jaar duren. Hoe lang de behandeling precies duurt hangt af van hoe ingewikkeld het is om je tanden recht te zetten. Maar ook hoe goed je zelf met je beugel omgaat. Voordat we de behandeling starten, schatten we zo goed mogelijk in hoe lang jouw behandeling gaat duren.
Hoe vaak moet ik voor controle komen?
Gemiddeld kom je iedere 6 weken voor controle. Dat kan ook vaker zijn. Het hangt af van de beugel die je draagt en hoe ver je bent in de behandeling.
Welke beugel krijg ik?
Tijdens de eerste kennismaking beoordeelt de orthodontist hoe de tanden en kiezen staan en welke beugel het best werkt in die situatie. Of je een vaste beugel krijgt of een uitneembare beugel hangt af van de stand van je tanden en van je eigen wensen. In sommige gevallen kun je ook kiezen voor een onzichtbare beugel en soms adviseren we een combinatiebehandeling van de kaakchirurg en de orthodontist. Dat gebeurt dan meestal bij volwassenen bij wie de kaak ernstig afwijkt.
Wanneer is het nodig een buitenbeugel te dragen?
Met een buitenbeugel zorgen we voor een goede stand van de bovenkiezen, zodat deze uiteindelijk goed passen met de onderkiezen. Zo kan er ook meer ruimte komen in de rij van de tanden en kiezen in de bovenkaak. Volwassenen bij wie de kaak is uitgegroeid, dragen nooit een buitenbeugel.
Eventuele nadelen beugel
Doet een beugel pijn?
Als de beugel net is geplaatst of als de beugel is bijgesteld, kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Die pijn verdwijnt na enkele dagen. Je kunt eventueel paracetamol nemen tegen de pijn. Blijven je tanden langer dan een week gevoelig of wordt de pijn erger, neem dan contact op met de praktijk tijdens openingstijden of stuur een e-mail.
De binnenkant van mijn wang gaat stuk door de beugel. Wat kan ik daartegen doen?
Deze irritatie gaat meestal vanzelf over. We geven je was mee. Daarmee kun je scherpe delen van de beugel tijdelijk afdekken. Als je was op is, kun je daarvoor ook suikervrije kauwgom gebruiken of neem contact op met de praktijk.
Er steekt een scherpe draad uit mijn beugel. Wat moet ik doen?
Neem contact op met de praktijk tijdens openingstijden of stuur een e-mail. Met een nagelknipper kun je de draad achterin afknippen. Het scherpe deel kun je ook tijdelijk afdekken met was.
Mijn spalkje is los. Wat moet ik doen?
Neem tijdens openingstijden contact op met de praktijk om een afspraak te maken. Als de spalk deels is losgekomen, trek deze dan niet verder uit de mond. Neem de spalk die helemaal is losgekomen altijd mee naar de praktijk.
Er is een blokje los van mijn tand. Wat moet ik doen?
Neem contact op met de praktijk tijdens openingstijden of stuur een e-mail. Ook als er al een controleafspraak staat gepland willen we het graag vooraf weten als er iets los is. We kunnen dan extra tijd inplannen om het te repareren.
Mijn plaatbeugel of blokbeugel (activator) is kapot. Wat moet ik doen?
Neem tijdens openingstijden contact op met de praktijk om een afspraak te maken. Ook als er al een controleafspraak staat gepland willen we het graag vooraf weten als er iets los is. In de meeste gevallen moeten we de beugel opsturen voor reparatie. Hiervoor kunnen we soms de gipsmodellen gebruiken die je mee naar huis hebt gekregen. Breng dus altijd de beugel en de gipsmodellen mee, als je beugel kapot is.
Eten, drinken en schoonhouden beugel
Hoe maak ik mijn beugel schoon?
Op onze website vind je instructies om je uitneembare beugel schoon te maken en instructies om je vaste beugel schoon te maken. Klik hier, scrol onderaan de pagina om de poetsinstructiefilmpjes te bekijken.
Hoe kan ik tandsteen verwijderen van mijn blokbeugel, essix of plaatbeugel?
Leg de beugel een half uur in natuurazijn aangelengd met lauw water. Spoel de beugel daarna goed af.
Mag ik alles eten en drinken met een beugel?
Nee, van hard en kleverig voedsel kan je beugel kapotgaan. Bijvoorbeeld noten en toffees kun je dus beter laten staan, een appel of wortel snijd je eerst in stukjes. Van frisdrank kan de lijm oplossen waarmee bandjes zijn vastgezet. Dat kun je beter vermijden.
Afspraken en inschrijven
Wanneer is mijn volgende afspraak?
Via Mijn Ortho kun je controleren wanneer je volgende afspraak staat gepland.
Hoe kan ik mijn afspraak verzetten?
Bel of mail met de praktijk. Je kunt afspraken wijzigen tot 48 uur van tevoren. Verzet je de afspraak later of kom je niet opdagen, dan brengen wij de afspraak in rekening.
Hoe schrijf ik me ik in bij Henneman-van Hees Orthodontisten?
Vul het online aanmeldformulier in van de praktijk waar je je wilt inschrijven. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Heb ik een verwijsbrief nodig van de tandarts?
Nee, je hebt geen verwijsbrief nodig om een afspraak te maken bij Henneman van Hees Orthodontisten. Als je er een hebt, mag je deze wel meenemen naar de eerste afspraak.
Is er een wachtlijst?
Wij hebben voor sommige locaties een wachtlijst. Neem telefonisch contact op om te informeren of er een wachtlijst is voor de locatie van jouw voorkeur.
Ik heb vragen over de factuur. Bij wie kan ik terecht?
Wij hebben onze facturering uitbesteed aan Netpoint Factoring. Voor vragen over een factuur kun je dan ook bij Netpoint Factoring terecht. Je kunt telefonisch contact opnemen met Netpoint Factoring op telefoonnummer 0416-541509. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur. Voor meer informatie kun je ook de website van Netpoint, uwdeclaraties.nl bezoeken.
Wat kost een beugel?
Voor alle informatie over de kosten van de beugel klik hier.