Stappenplan beugelbehandeling
De orthodontist begeleidt de groei en ontwikkeling van je gebit. Zo kun je scheve tanden en kiezen recht laten zetten of voorkomen dat ze schever gaan staan. Ieder gebit is uniek en daarmee ook iedere beugelbehandeling. Er zijn wel een aantal ‘vaste’ stappen, die we in iedere behandeling zetten. Dit kun je verwachten als je een beugelbehandeling start:
Kennismaken en eerste beoordeling gebit
Misschien heeft je tandarts je doorverwezen naar een orthodontist. Of wil je weten of een beugelbehandeling nodig en/of mogelijk is voor jezelf of voor je kind.
Tijdens je eerste bezoek maak je kennis met onze praktijk en met de orthodontist. De orthodontist kijkt naar de ontwikkeling van je gebit en geeft advies of een beugelbehandeling nodig is en op welk moment je het best kunt starten.
Je krijgt uitleg over de behandelingsmethoden en de orthodontist kan verschillende soorten beugels laten zien. Ook krijg je een globale kostenbegroting mee.
Ga je daarmee akkoord, dan plannen we een tweede afspraak in.
Dit neem je mee naar de eerste afspraak:
Een geldig legitimatiebewijs.
Een verwijsbrief als je die van je tandarts hebt gekregen (niet verplicht).
Verder onderzoeken
Bij je tweede bezoek doen we nog meer onderzoek. We maken dan lichtfoto’s en röntgenfoto’s van je gebit en van je gezicht. Ook maken we een 3D-beeld van je gebit. Dat doen we met een digitale mondscanner. In sommige gevallen kunnen we een CBCT-scan maken: een 3D-röntgenbeeld. Dat doen we alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld om beter te zien hoe een hoektand in de kaak zit.
Behandelplan en kosten
Tijdens de derde afspraak bespreekt de assistente alle gegevens met je. Je krijgt uitleg over eventuele afwijkingen en hoe we dat het beste kunnen oplossen. Als dat mogelijk is, krijg je een keuze in verschillende behandelmogelijkheden. De voordelen en nadelen van iedere behandeling leggen we goed aan je uit. Daarbij schatten we ook in hoe lang de behandeling duurt en krijg je een gespecificeerde kostenbegroting. Ga je akkoord met het behandelplan en de begroting, dan maken we een volgende afspraak.
Beugel plaatsen
Het hangt af van de soort beugel die je kiest of we de beugel in 1 keer of in meerdere afspraken kunnen plaatsen. Je krijgt uitgebreide instructies over welk voedsel je beter niet kunt eten met een beugel, hoe je je tanden poetst met een vaste beugel (slotjesbeugel) en wat de gevolgen zijn van slecht poetsen.
Nadat je beugel geplaatst is, kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Ook kan de beugel in het begin je wangen en tong irriteren. Deze klachten gaan vanzelf over. Praten is in het begin lastig met sommige beugels. Door veel te oefenen gaat dit binnen een paar dagen beter.
Ben je nieuwsgierig naar wat voor soort beugels we allemaal hebben klik hier en neem een kijkje.
Voortgang behandeling bewaken
Je komt regelmatig bij ons terug. In het begin misschien wat vaker, daarna ongeveer iedere 6 weken. Tijdens de controleafspraken stellen we de beugel bij, controleren we of de tanden in de goede richting verplaatsen en beoordelen we of je mondhygiëne goed is. Wanneer we meerdere keren tijdens de controle vaststellen dat je je tanden niet goed hebt gepoetst en je mondhygiëne niet voldoende is, gaan we een gesprek aan om je mondhygiëne te verbeteren en de voortang van de behandeling met je te bespreken. Indien mogelijk bespreken we het graag met je ouder/verzorger erbij om de voortgang van de behandeling zo goed mogelijk te bewaken.
Tandenpoetsen vóór je in de behandelstoel zit
Poets altijd je tanden voordat je bij ons in de stoel komt voor een controle. Dat kun je ook doen in de speciale poetshoek in onze praktijken. Neem daarvoor je eigen tandenborstel mee, tandpasta is altijd aanwezig.
Beugel verwijderen en nabehandeling
Als je tanden staan zoals we willen en je bent zelf tevreden, dan mag je beugel eruit. Tanden en kiezen hebben zeker in het begin de neiging om terug te gaan staan in hun stand van vóór de behandeling. Dat willen we natuurlijk niet. Tijdens de nabehandeling met een nachtbeugel en/of een spalkje zorgen we dat je tanden en kiezen zo goed mogelijk blijven staan in de juiste stand. Ook kan een nachtbeugel en/of spalkje voorkomen dat tanden en kiezen schever komen te staan op latere leeftijd.